Pražský koláč nejen pro Pražáky :)
Maminka na pražském koláči vyrostla a mě ho vozila z práce, když jsem byla malá. Je u nás oblíbený a byla otázka času, kdy se do něj pustím i já. A je to tu :-)
Ingredience
Těsto
250 g hladká mouky
250 g polohrubá mouky
120 g majonézy light Hellmanns
130 g skyr bílý
1 vejce
30 g droždí
50 g čekankového sirupu
150 ml mléka
Vejce na potření
Drobenka
80 g másla
100 g čekankového sirupu
100 g hrubé mouky
Lžička skoříce
Krém
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
100 g čekankového sirupu
150 g másla
250 ml smetany na šlehání Rama 19 %
Postup
Pokud nemáte domácí pekárnu - nejprve uděláme kvásek (droždí, třetina teplejšího mléka, vrchovatá lžíce hladké mouky), který necháme deset minut vzejít. Do mísy mezitím dáme všechny ostatní ingredience.
Pokud máte domácí pekárnu - dejte všechny ingredience do mísy v pekárně a zapněte režim Těsto.
Když máte těsto připravené, rozmyslete si, zda chcete velké koláče nebo malé koláčky.
Já dělala tři velké, takže jsem si připravila tři bochníčky a rozválela do placek. Dejte na pečící papír a než si připravíte drobenku, tak nechte chvilinku dokynout. Pak potřete vajíčkem a posypte drobenkou. Dejte do trouby na 180 st. cca na 20 - 30 minut podle barvičky koláčů.
Při pečení zatím připravujeme krém. Uvaříme si pudink, necháme pár minut vychladnout a mezitím si připravíme máslo a vyšleháme smetanu. Když je pudink chladný, přidáme máslo, čekankový sirup a vyšlehanou smetanu.
Upečené a vychladlé koláče rozpůlíme uprostřed a naplníme připraveným krémem.
Dobrou chuť všem
Hodnoty na 1 koláč
1886 kcal, B 41 g, S 174 g, T 100 g
Hodnoty na 1 kousek
235 kcal, B 5 g, S 21 g, T 12,5 g

