Rakytníkový džem – vitamínová nálož

Nevyléčí vás z atopického ekzému, ale je bohatou zbraní proti všem toxinů, které se nám v těle mohou hromadit.
Rakytník je bohatý na vitamín C a v nejen v podzimních plískanicích nám pomůže v boji s chřipkou, angínou nebo kdejakou virózou (jo možná se s ním dá bojovat i proti Covidu :-) - vtípek)
Takhle krásná barevná rostlina dokáže pořádně zahýbat i našimi střevy, má stimulační účinky na tvorbu trávicích enzymů, zlepšuje tak formu trávicího traktu a zároveň trávení. To samozřejmě úzce souvisí s už zmiňovaným bojem s toxiny, protože jakmile s nimi začnou vitamíny C, A a organické kyseliny bojovat, tak nemají šanci a musí trávicím traktem přímo cestou pryč. A boj s ekzémem? Jednoduchý.. toxiny neotravují a nezpůsobují atopické reakce.
Z rakytníku poslední roky seženete mraky výrobků, včetně krému na boty/ruce. My si rakytník pěstujeme na zahradě, stálo to spoustu práce a trpělivosti, ale tenhle rok máme sklizeň kolem 5 kilo. Ale upřímně :-) sklizeň a zpracování plodů je ještě o větší trpělivosti (Zn. Rozpíchané ruce, vypíchnuté oko, trn v noze).
Ale o tom jsem psát nechtěla :-)

Jak si udělat takovou domácí vitamínovou nálož:

1 kg rakytníkových bobulek
200 g třtinového cukru (dávám méně cukru, protože ovoce je vždycky sladké už tak :-) )
1 ks Gelafix super
Rozmixujete, povaříte s gelafixem a dvěma lžícemi cukru, poté přidáte zbytek cukru a vaříte 5 min.
A mějte připravené skleničky na marmošku.
Z jedné várky cca 4 skleničky normální velikosti (250 g).
Tip: Keř je stejně potřeba trochu zastřihnout, tak ostřihejte plné trsy i s listy (listy jsou výborné na čaj), pak dejte do mrazáku min. na 24 hodin a poté sklepejte z větviček.